Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017

Υπάρχει και φιλία με την πρώτη ματιά

Ελάχιστα δευτερόλεπτα αρκούν για να σχηματίσουμε μια πρώτη εντύπωση για κάποιον μάλιστα ένα άρθρο της επιθεώρησης Psychological Science υποστηρίζει ότι ο απαιτούμενος χρόνος δεν ξεπερνά το ένα δέκατο του δευτερολέπτου.

Υπεύθυνες για αυτή την ταχύτατη επεξεργασία δεδομένων, βάσει έρευνας που δημοσιεύτηκε στο έντυπο Nature, είναι δύο περιοχές του εγκεφάλου: η αμυγδαλή, η οποία διαχειρίζεται τα συναισθήματα, και ο οπίσθιος φλοιός προσαγωγίου (PCC), που μεταξύ άλλων μάς βοηθάει να ζυγίσουμε μια απόφαση και να αξιολογήσουμε αντικείμενα και ανθρώπους.

«Τι θέλουμε από ένα φίλο; Να είναι ευχάριστος και να περνάμε όμορφα μαζί του», εξηγεί η Kelly Campbell, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Μπερναντίνο και προσθέτει: «Επιζητάμε επίσης τη συναισθηματική στήριξη, την κοινωνική στήριξη, να είναι αφοσιωμένος, έμπιστος και να μη μας κρίνει. Μόλις συναντάμε για πρώτη φορά κάποιον, ακόμα κι αν δεν το συνειδητοποιούμε, συγκεντρώνουμε πληροφορίες που μας λένε αν αυτός καλύπτει τις παραπάνω ανάγκες μας».

Η Campbell δημοσίευσε πρόσφατα μια μελέτη στην επιθεώρηση The Social Science Journal γύρω από τη «φιλική χημεία», την οποία περιγράφει ως μια «άμεση επαφή ανάμεσα σε φίλους, η οποία προκύπτει εύκολα και αβίαστα». Μάλιστα την εμπειρία της φιλίας με την πρώτη ματιά φαίνεται να ζουν πιο έντονα οι γυναίκες καθώς, σύμφωνα με την ίδια ειδικό, από μικρά τα κορίτσια (σε αντίθεση με τα αγόρια) ανατρέφονται έτσι ώστε να έχουν μια πιο στενή σχέση με τα συναισθήματά τους.
http://www.newsitamea.gr/iparchi-ke-filia-tin-proti-matia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...