Τεστ: Δείτε αν κινδυνεύετε από κολπική μαρμαρυγή και εγκεφαλικό

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια κοινή μορφή αρρυθμίας που χαρακτηρίζεται από τον γρήγορο και ακανόνιστο καρδιακό παλμό, το «φτερούγισμα» στην καρδιά ή το αίσθημα έντονων χτύπων, τη ζαλάδα και το αίσθημα κόπωσης.

Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί παράγοντα κινδύνου για το εγκεφαλικό, αυξάνοντας κατά πέντε φορές τον κίνδυνο για ένα τέτοιο επεισόδιο. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Εθνικό Σύλλογο Αποπληξίας (NSA), πάνω από το 70% των σχετιζόμενων με την κολπική μαρμαρυγή εγκεφαλικών επεισοδίων είναι θανατηφόρα.

Δεδομένου ότι υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα και θεραπείες για την αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής και την πρόληψη του εγκεφαλικού, κρίνεται αναγκαίο να αξιολογούνται οι παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στις δύο παθήσεις.

Απαντήστε σε 10 απλές ερωτήσεις για να δείτε αν κινδυνεύετε από κολπική μαρμαρυγή και εγκεφαλικό.

Πατήστε επάνω στην εικόνα για να κάνετε το τεστ.

Οι ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσετε είναι οι εξής:

1. Πόσων ετών είστε;

- 75 και άνω
- 65-74
- 55-64
- 45-54
- 35-44
- κάτω από 35

2. Είστε άνδρας ή γυναίκα;

- άνδρας
- γυναίκα

3. Έχετε διαβήτη (τύπου 1, τύπου 2, κύησης);

- ναι
- όχι

4. Έχετε λάβει διάγνωση για υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση);

- ναι
- όχι

5. Έχετε στεφανιαία αρτηριοπάθεια;

- ναι
- όχι

6. Έχετε πάθει ποτέ εγκεφαλικό, μίνι εγκεφαλικό (παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο) ή θρομβοεμβολή (απόφραξη αιμοφόρου αγγείου λόγω θρόμβου);

- ναι
- όχι

7. Έχετε πάθει ποτέ έμφραγμα, έχετε περιφερική αρτηριοπάθεια, έχετε κάνει επέμβαση στην καρδιά;

- ναι
- όχι

8. Έχετε συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια;

- ναι
- όχι

9. Έχει κάποιος από τους δύο γονείς σας, η αδερφή ή ο αδερφός σας κολπική μαρμαρυγή;

- ναι
- όχι

10. Έχετε διαγνωστεί με υπερθυρεοειδισμό;

- ναι
- όχιΑπαντήσεις

Καθεμιά από τις παραπάνω ερωτήσεις εστιάζει στους διάφορους παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στην εκδήλωση της κολπικής μαρμαρυγής και ενός επακόλουθου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η προχωρημένη ηλικία (65 έτη και άνω) συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες για κολπική μαρμαρυγή, ενώ από τα 75 έτη και μετά αυξάνεται ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Όσον αφορά το φύλο, η κολπική μαρμαρυγή είναι η συνηθέστερη μορφή αρρυθμίας τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, όμως οι γυναίκες με κολπική μαρμαρυγή εκτιμάται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από την πάθηση σε σύγκριση με τους άνδρες. Επίσης, οι γυναίκες με κολπική μαρμαρυγή αντιμετωπίζουν περισσότερες επιπλοκές μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τέλος, σημαντικότατη θεωρείται η συμβολή του ατομικού ιστορικού (π.χ. διαβήτης, άλλες καρδιακές παθήσεις, διαταραχές θυρεοειδούς) αλλά και του οικογενειακού ιστορικού (συγγενής με κολπική μαρμαρυγή).

Συζητήστε τους δικούς σας παράγοντες κινδύνου με τον γιατρό σας ώστε να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα που θα θωρακίσουν την υγεία σας τώρα και στο μέλλον.
http://www.onmed.gr/ygeia/story/348803/test-deite-an-kindyneyete-apo-kolpiki-marmarygi-kai-egkefaliko

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

270+ δωρεάν πρότυπα βιογραφικών σημειωμάτων

Θεραπεία για τον υποθυρεοειδισμό και τον υπερθυρεοειδισμό

ΣΑΤΑΝΙΚΉ ΣΎΜΠΤΩΣΗ Ή ΘΕΊΑ ΔΊΚΗ;…ΜΙΑ ΑΠΊΣΤΕΥΤΗ ΙΣΤΟΡΊΑ ΑΠΙΣΤΊΑΣ!