«Τέλος» η επιδημία του AIDS στην Αυστραλία


Το τέλος της επιδημίας του AIDS ως προβλήματος δημοσίας Υγείας κήρυξαν οι κορυφαίοι λοιμωξιολόγοι της Αυστραλίας, καθώς οι θάνατοι από αυτό είναι πια τόσο λίγοι ώστε δεν καταγράφονται καν.Με αυτό τον τρόπο η Αυστραλία εντάσσεται σε εκείνες τις (λίγες) χώρες που κατόρθωσαν να καταπολεμήσουν με επιτυχία τη νόσο και να τη μετατρέψουν από θανατηφόρο πρόβλημα σε ένα κοινό, χρόνιο νόσημα.

Όπως ανακοίνωσαν επιστήμονες από τα Ινστιτούτα Kirby και Peter Doherty και την Αυστραλιανή Ομοσπονδία Οργανισμών του AIDS, ο αριθμός των κατοίκων της χώρας που διαγιγνώσκονται ετησίως με AIDS επίσης έχει μειωθεί σε ιστορικώς χαμηλά επίπεδα.

Η φθίνουσα πορεία της επιδημίας στη χώρα είχε αρχίσει ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, όταν εισήχθησαν τα πρώτα αντιρετροϊκά φάρμακα για την αντιμετώπιση της νόσου.

Στην κορύφωση της επιδημίας, σχεδόν 1.000 Αυστραλοί πέθαιναν από το AIDS κάθε χρόνο, αλλά πλέον όσοι πεθαίνουν είναι μετρημένοι στα δάκτυλα, δήλωσε ο καθηγητής Άντριου Γκρούλιτς, επικεφαλής του Προγράμματος Επιδημιολογίας & Πρόληψης της HIV/AIDS λοίμωξης στο Ινστιτούτο Kirby.

«Στις μέρες μας δεν χρειάζεται καν να κάνουμε καταγραφές, το AIDS είναι μία μεταβατική περίοδος για τους περισσότερους ασθενείς: εκδηλώνουν τη νόσο, κάνουν θεραπεία και μετά δεν την έχουν πια» είπε χαρακτηριστικά.

Αν και αυτό δεν σημαίνει ότι η Αυστραλία έχει απαλλαγεί από τον ιό HIV (εξακολουθούν να καταγράφονται 1.100 έως 1.200 νέες λοιμώξεις τον χρόνο), ο δρ Γκρούλιτς δήλωσε πως η αλλαγή στη συχνότητα και τη θνησιμότητα από AIDS «δεν μπορεί παρά να χαρακτηρισθεί σχεδόν θαυματουργή».

«Έχει τελειώσει ως πρόβλημα δημοσίας υγείας» τόνισε. «Τα μόνα κρούσματα που βλέπουμε πλέον είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν ήξεραν ότι είναι φορείς του ιού HIV και έτσι δεν είχαν κάνει θεραπεία».

«Ουσιαστικά είμαστε μάρτυρες της δραματικής μεταμόρφωσης της HIV/AIDS λοίμωξης από θανατική καταδίκη σε μία χρόνια, διαχειρίσιμη ασθένεια» συνηγόρησε η δρ Σάρον Λίουϊν, διευθύντρια του Ινστιτούτου Peter Doherty.
http://www.newsitamea.gr/telos-epidimia-tou-aids-stin-afstralia/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θεραπεία για τον υποθυρεοειδισμό και τον υπερθυρεοειδισμό

270+ δωρεάν πρότυπα βιογραφικών σημειωμάτων

ΣΑΤΑΝΙΚΉ ΣΎΜΠΤΩΣΗ Ή ΘΕΊΑ ΔΊΚΗ;…ΜΙΑ ΑΠΊΣΤΕΥΤΗ ΙΣΤΟΡΊΑ ΑΠΙΣΤΊΑΣ!