Πιέζει για συμφωνία η κυβέρνηση
Την κατάθεση νομοσχεδίων για φορολογικο και ασφαλιστικό προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών. Ερωτηματικά για το αν η ενέργεια αυτή είναι σε συνεννόηση με τους δανειστές. Παραδοχή ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να κλείσει μετά τις 22 Απριλίου με έκτακτο Eurogroup (Vids)Σε έκτακτο Eurogroup στις 25 ή 26 Απριλίου αναμένεται να κλειδώσει η συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα, όπως προέβλεψε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
 

AdTech Ad

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης με τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομίας, κ. κ. Γιώργο Κατρούγκαλο και Γιώργο Σταθάκη, για το μέχρι στιγμής αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε πως το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν αλλάζει.
«Στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας ως το Eurogroup της 22ας Απριλίου, όμως επειδή είναι ένα ιδιότυπο Eurogroup δεν αποκλείεται να υπάρξει κι ένα ακόμη, τη Δευτέρα 25 ή την Τρίτη 26 Απριλίου», εξήγησε.
Ο κ. Τσακαλώτος ανακοίνωσε ότι αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση καταρτίζει δύο νομοσχέδια, ένα για το φορολογικό και ένα για το ασφαλιστικό, με στόχο να κατατεθούν στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα και να ψηφιστούν ως τα τέλη του μήνα.


Νομοσχέδιο για το φορολογικό

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το νομοσχέδιο για την αναδιαμόρφωση του φόρου εισοδήματος είναι ένα προοδευτικό φορολογικά νομοσχέδιο, δομικά καλύτερο από πολλές πλευρές.
Όπως εξήγησε, μεταξύ άλλων ο κ. Τσακαλώτος, στο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπονται τα εξής:
-        Το αφορολόγητο κλειδώνει στις 9.091 ευρώ
-        Έκπτωση φόρου 2.000 ευρώ η οποία μειώνεται κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος
-        Για εισόδημα 15.000 ευρώ, θα προβλέπεται μόλις 61 ευρώ περισσότερος φόρος ετησίως
-        Τα μερίσματα θα φορολογούνται αυτοτελώς με 15%
-        Τα ενοίκια θα φορολογούνται αυτοτελώς με τρεις συντελεστές
-        Η εισφορά αλληλεγγύης θα επιβάλλεται με οριακούς συντελεστές
Ο κ.Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο κινείται πάνω σε όσα είχαν ήδη γίνει γνωστά για τη διαπραγμάτευση με την κατώτατη σύνταξη στα 384 ευρώ, διαψεύδοντας ότι θα υπάρξει κατάργηση του ΕΚΑΣ προκειμένου να κλείσει συμφωνία. “Δε θα θιγούν άλλο πια τα συνήθη θύματα”, τόνισε.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

Οι συντελεστές φόρου εισοδήματος για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες έχουν ως εξής:
-        Συντελεστής 22% για εισοδήματα από 0 έως 20.000 ευρώ        
-        Συντελεστής 29% για εισοδήματα από 20.001 έως 30.000 ευρώ   
-        Συντελεστής 37% για εισοδήματα από 30.001 έως 40.000 ευρώ   
-        Συντελεστής 45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ

ΕΚΠΤΩΣΗ ΦΟΡΟΥ

Για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά 10 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι που απαλείφεται.

«Δεν τα έχουμε σπάσει με τους δανειστές»

«Δεν τα έχουμε σπάσει με τους δανειστές», εξήγησε σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
«Όλοι λένε πως θα υπάρξει συμφωνία. Υπάρχουν κόκκινες γραμμές από την πλευρά της κυβέρνησης και η διαπραγμάτευση είναι σκληρή. Δεν προκύπτει όμως από πουθενά πως τα έχουμε σπάσει με τους δανειστές», τόνισε.


Σταθάκης: Μέρος της διαπραγμάτευσης και τα ενήμερα δάνεια

Μέρος της συζήτησης και της διαπραγμάτευσης είναι και τα ενήμερα δάνεια, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών.
Λαμβάνοντας τον λόγο στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τους κ. κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Κατρούγκαλο, ο κ. Σταθάκης επιβεβαίωσε πως στο τραπέζι της συζήτησης έχουν τεθεί και τα ενήμερα δάνεια.
Ταυτόχρονα εξήγησε πως σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια παραμένουν οι διαφορές μεταξύ Αθήνας και δανειστών, τονίζοντας ωστόσο ότι έχουν σημειωθεί ορισμένα βήματα προσέγγισης.«Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχουμε, μέχρι τις 22 Απριλίου θα καταλήξουμε σε λύση και στο θέμα των κόκκινων δανείων», σημείωσε ο κ. Σταθάκης, για να προσθέσει πως «βρισκόμαστε κοντά στην επίλυση των εκκρεμοτήτων».
«Οι ειδήσεις περί πρόωρων πωλήσεων δανείων δεν ευσταθούν», έσπευσε να επισημάνει ο υπουργός Οικονομίας, σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου.

Πρώτη αντίδραση ΔΝΤ

Στάση αναμονής κρατάει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετά τη συνέντευξη Τύπου των τριών υπουργών και την προαναγγελία κατάθεσης νομοσχεδίων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.
Αξιωματούχος του Ταμείου, στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, έκανε το εξής σχόλιο: "Αν δεν δούμε τα νομοσχέδια δεν μπορούμε να σχολιάσουμε".
http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/piezei-gia-symfwnia-h-kyvernhsh.4004840.html 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θεραπεία για τον υποθυρεοειδισμό και τον υπερθυρεοειδισμό

270+ δωρεάν πρότυπα βιογραφικών σημειωμάτων

ΣΑΤΑΝΙΚΉ ΣΎΜΠΤΩΣΗ Ή ΘΕΊΑ ΔΊΚΗ;…ΜΙΑ ΑΠΊΣΤΕΥΤΗ ΙΣΤΟΡΊΑ ΑΠΙΣΤΊΑΣ!