Καρδιαγγειακά νοσήματα: Δείτε αν κινδυνεύετε ανάλογα με την περίμετρο του καρπού σαςΤη σύνδεση ανάμεσα στην περίμετρο του καρπού και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο εντόπισαν οι ερευνητές.


Όπως παρατήρησαν επιστήμονες από Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης, το μεγάλο μέγεθος του καρπού σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης αντίστασης στην ινσουλίνη, ενός παράγοντα που, με την πάροδο του χρόνου, αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων.


Η έρευνα διεξήχθη σε 500 υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά ηλικίας 10 ετών. Ο καρπός των παιδιών μετρήθηκε με μια απλή μεζούρα, ενώ σε 51 από αυτά η μέτρηση έγινε με μαγνητική τομογραφία για ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μέτρηση του καρπού είναι πολύ πιο ακριβής δείκτης πρόβλεψης του κινδύνου ανάπτυξης αντίστασης στην ινσουλίνη σε σχέση με τη μέτρηση του Δείκτη Μάζας Σώματος (ο υπολογισμός του οποίου βασίζεται στο ύψος και το βάρος).«Ο μεγαλύτερος καρπός μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της αυξημένης παραγωγής οστού, η οποία πυροδοτείται από τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης. Υπάρχει μια πολύ στενή σχέση», υποστηρίζει η επικεφαλής της έρευνας, καθηγήτρια Rafaella Buzzetti.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν έχουν διαμορφώσει προς το παρόν μια κλίμακα «πάχους καρπού-αντίστασης στην ινσουλίνη». Πιστεύουν, όμως, ότι η τεχνική -εφόσον εξελιχθεί και γίνει αποδεκτή επιστημονικά με βάση μελλοντικές έρευνες- θα μπορούσε να είναι ένας απλός και εύκολος τρόπος για να διαγνωστούν έγκαιρα οι νέοι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο από διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το μεγάλο μέγεθος του καρπού σχετίζεται με έως και κατά 20% αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης αντίστασης στην ινσουλίνη.

http://www.onmed.gr/ygeia/item/342033-kardiaggeiaka-nosimata-deite-an-kindyneyete-analoga-me-tin-perimetro-tou-karpoy-sas#ixzz44z7hycb5

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θεραπεία για τον υποθυρεοειδισμό και τον υπερθυρεοειδισμό

ΣΑΤΑΝΙΚΉ ΣΎΜΠΤΩΣΗ Ή ΘΕΊΑ ΔΊΚΗ;…ΜΙΑ ΑΠΊΣΤΕΥΤΗ ΙΣΤΟΡΊΑ ΑΠΙΣΤΊΑΣ!

270+ δωρεάν πρότυπα βιογραφικών σημειωμάτων