8 Μαρτίου: Η Παγκόσμια Ημέρα της ΓυναίκαςΓυναίκας (International Women’s Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.
Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία. Γρήγορα, όμως, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπαθείας των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων.

Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του ’60 αναζωογόνησε τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, που από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.Μήνυμα του Δημάρχου Λαμιέων Νίκου Σταυρογιάννη για την παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας


Η παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι η μέρα που όλα τα φώτα στρέφονται πάνω της.

Είναι η ημέρα που θυμίζει σε όλους μας τη συμβολή της στην ανάπτυξη και την εξέλιξη. Κάθε χρόνο, έστω και για λίγο, φωτίζεται ο πολλαπλός ρόλος της γυναίκας: στο σπίτι, στην οικογένεια, στην εργασία. Κάθε χρόνο, τέτοια ημέρα, θυμόμαστε τους αγώνες, τις διεκδικήσεις, τις κατακτήσεις των γυναικών.

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, βλέπουμε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα για τη θεσμική κατοχύρωση της ισότητας. Η σύγχρονη Ελλάδα με το Σύνταγμα του 1975, τις διεθνείς συνθήκες και την επιμονή της ελληνικής κοινωνίας, κατόρθωσε να ανήκει στις λίγες χώρες του πλανήτη που έχουν θεσμοθετημένη τη ισότιμη μεταχείριση ανδρών και γυναικών.

Στην πράξη, ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν είναι το ίδιο ικανοποιητικά. Ο δρόμος προκειμένου να γίνει, ουσιαστικά, η ισότητα πράξη είναι μακρύς και δύσκολος, τα βήματα όμως που γίνονται είναι σταθερά. Σ’ αυτόν τον δρόμο η γυναίκα και ο άνδρας βαδίζουν δίπλα – δίπλα χτίζοντας μια κοινωνία με περισσότερη δικαιοσύνη, ισότητα και αλληλεγγύη. Στην πολύ δύσκολη εποχή που ζούμε, με τα τεράστια αδιέξοδα που βιώνει η ελληνική κοινωνία, η αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας για τις γυναίκες και ιδιαίτερα για τις νέες γυναίκες, όπως και για όλη τη νέα γενιά, πρέπει να είναι προτεραιότητά μας.

Η δράση, η πολλαπλή προσφορά, οι αξίες και οι προοδευτικές αρχές της σύγχρονης γυναίκας καθορίζουν τη διαμόρφωση μια σύγχρονης κοινωνίας. Γι αυτό και η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου πρέπει να είναι πιο ενεργή, για ένα πιο ανθρώπινο και δημοκρατικό μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Μήνυμα βουλευτή Φθιώτιδας Χρήστου Σταϊκούρα για την Παγκόσμια Ημέρα της ΓυναίκαςΗ 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 1975.

Είναι ημέρα μνήμης των αγώνων των γυναικών, για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους στην πολιτική, οικονομική, κοινωνική και οικογενειακή ζωή.

Ημέρα αναγνώρισης της αξίας της Ελληνίδας, ως μητέρα, σύζυγο, σύντροφο, συμπαραστάτη και ενεργό κομμάτι της κοινωνίας μας, όπου εργάζεται μέσα, αλλά και έξω από το σπίτι, αναλαμβάνει επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, διακρίνεται στο χώρο της επιστήμης, της έρευνας, της νέας γνώσης, συνεισφέρει στο οικογενειακό εισόδημα, αποκτά οικονομική αυτοτέλεια, μετέχει ενεργά στα κοινά.

Χρέος της Πολιτείας να θωρακίσει και να αναδείξει τον καθημερινό ρόλο του γυναικείου φύλου, υποστηρίζοντας εμπράκτως τη συμμετοχή των γυναικών σε όλους τους τομείς δραστηριότητας και έκφρασης της ελληνικής κοινωνίας και να δυναμώσει θεσμούς, αξίες και πρότυπα, που συμβάλλουν αποτελεσματικά στην κοινωνική συνοχή και την κοινωνική αλληλεγγύη.
http://www.mag24.gr/8-martiou-pagkosmia-imera-tis-ginekas/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΑΤΑΝΙΚΉ ΣΎΜΠΤΩΣΗ Ή ΘΕΊΑ ΔΊΚΗ;…ΜΙΑ ΑΠΊΣΤΕΥΤΗ ΙΣΤΟΡΊΑ ΑΠΙΣΤΊΑΣ!

270+ δωρεάν πρότυπα βιογραφικών σημειωμάτων

Θεραπεία για τον υποθυρεοειδισμό και τον υπερθυρεοειδισμό